top of page

פרשת תרומה

אדר תשע''ח

'שלי של מי?'

ישנן כמה דרכים לגשת אל פרשת תרומה ודעות רבות הודות התרומה שעליה מדובר בתחילתה.

למעשה, יש לציין שקיים הבדל עצום בין התרומה המתוארת בפרשה הזו לבין מחצית השקל(1). הרי במחצית השקל כולם שווים ואין לאדם רשות להוסיף או להפחית(2), לעומת זאת בתרומה לבניית המשכן האדם יתרום את ׳אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ׳(3) ואין הכתוב בא להכריע או לחייב את הפרט בדבר, כפי שאחרים הצהירו למרות שיש להם על מה לסמוך בטענתם, אלא שהפסוק מזמין כל אחד ואחת להשתתף במטרה זו כמידת יכולתו ורצונו החופשי.

דבר יפה לומדים מתוך גוף פירושו של רבנו אבן עזרא לתורה(4) והדבר הוא שגם על מי שלא השתתף בתרומה לבניית המשכן לימדה התורה זכות, שנאמר ׳וְזֹאת הַתְּרוּמָה אֲשֶׁר תִּקְחוּ מֵֽאִתָּם זָהָב וָכֶסֶף וּנְחֹֽשֶׁת:׳(5). למדים אנו שכסף לא היו מוצאים במשכן(6) אך עדיין תרומת הכסף מוזכרת כאן, ואולי מדבר הכתוב על מחצית השקל שכולם ללא הבדל היו משתתפים בו וחשיבותו לא פחותה מתרומה לבניית המשכן כי מחצית השקל הוא הבטחת המשך פעילותו.

 

לקח זה יכול ללמדנו על יחסי חברה, חברה אשר שואפת לפעול על פי עקרונות האחריות ההדדית. היכול ורוצה משתתף בבניית התשתיות, אך תרומתו לא מספקת לו זכות קדימה אלא משאירה אותו במעמד שווה וזהה לאחרים, והרי ידוע שכולם משתתפים בתחזוקת החברה. מי ייתן ונדע להוביל את עולמנו ואת סביבתנו הקרובה בדרך הנעימה והיפה הזו.

 

1 ע׳׳פ ספר שמות פרק ל׳ פסוקים י׳׳א עד ט׳׳ז.

2 שם.

3 ספר שמות פרק כ׳׳ה פסוק ב׳.

4 בפירוש אבן עזרא לתורה על ספר שמות פרק כ׳׳ה פסוק ג׳.

5 ספר שמות פרק כ׳׳ה פסוק ג׳.

6 ע׳׳פ פירוש אבן עזרא לתורה על ספר שמות פרק כ׳׳ה פסוק ג׳.

bottom of page