top of page

פרשת וארא

טבת תשע''ח

'אין מוכה, אין מכה'

מיהו המוכה בעשר מכות מצרים? זוהי שאלה מרכזית ובלתי אפשרי להשיב עליה בדרך פשטנית שהרי לא מוכה אחד בלבד אלא מוכים אחדים יש בעניין זה.

 

המוכה הראשון הוא העם המצרי. העם אשר שבוי בידי פרעה, השליט המתעקש מסרב פעם אחר פעם לשלוח את עם ישראל לחירות. פרעה כמנהיג מוכן להקריב את עמו על מנת לעמוד בדעותיו, הרואה באנשים רק מספר או כלי.

 

המוכה השני הוא עם ישראל. העם המשועבד במצרים והחושק בחירותו. העם אשר ייתפס על ידי מצרים כמקור לסבלותם לעולם. 

 

המוכה השלישי הוא מוכה ומכה בו זמנית וזהו פרעה. מכה-כי עומד בנוקשות על שלו ולא מוכן לוותר וכתוצאה מכך מכות מצרים. מוכה-כי הנהגתו נפגעת בתהליך יציאת מצרים.

 

אלו שבע המכות אשר מופיעות בפרשת וארא: דם, צפרדע, כנים, ערב, דבר, שחין וברד. שבע ולא יותר אנחנו נקרא השבוע כי קשה מחשבת הענישה הקולקטיבית ועוד מכות מוצקות מאד נשארות עד שפרעה ישתכנע, אך אלה רק נלמד בשבוע הבא. 

 

באמצעות מטה אהרון נעשו דם, צפרדע וכנים, השם בעצמו שלח את ערב, דבר ושחין ומטה משה היה לאמצעי לשליחת הברד אשר קרע את מצרים. קשה לנו לזהות את היגיון הסדר של המכות, והיו ניסיונות אחדים לפרשם אך מתקשים בעניין מאחר וקשה לנו לדמיין את הכאוס אשר שלט בארץ הזו אשר בה נאמר למשה 'רְאֵה נְתַתִּיךָ אֱלֹהִים לְפַרְעֹה'(1) וסוד הפסוק שהשם עמד על ידו ותמך במאבקו והיה למנהיג הוגן לעמו ולעומתו פרעה שהיה למנהיג מושחת וגאוותן והזמין אסון לעמו.

 

ונצטווינו שלא לשמוח על סבל האחר שכבר דרשו רבותינו ז''ל 'מעשה ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה'(2) וזה רק מוביל אותנו לאמירת תפילה לאחר ששמענו את שבע המכות הראשונות: ריבונו של עולם, מודים אנו לך על מופתים ועל משפט אשר עשית לאבותינו, לאמהותינו ולנו בהוצאתנו מארץ מצרים, יהי רצון מלפניך שנזכה כל עם ועם בחכמה ובהירות לבחירת הנהגה הוגנת אשר מכירה בצדק ובמשפט, אשר מורכבת מאנשים בעלי מוסר והמבינים את אחריותם כלפי עמיהם ועמים אחרים.

 

 

 

1 ספר שמות פרק ז' פסוק א'.

2 ת''ב מסכת סנהדרין דף ל''ט עמוד ב' וגם כן בת''ב מסכת מגילה דף י' עמוד ב'.

bottom of page