top of page

פרשת ויגש

טבת תשע''ח

'ראשית צמיחת ניכור(נו)'

מתי התחילו ניכור ושיעבוד בנות ובני ישראל בארץ מצרים? זוהי שאלה נחוצה למניעת התרחשויות דומות בקרב הפרט והן בקרב העם. 

בפרשת ויגש אנחנו צפויים לחוש ולהבחין בחלק מן הסימנים הראשונים של הליך הפתחות עבדותנו בארץ מצרים. ראשית , חשיפת אחי יוסף כדגם הסחורה שנאמר 'וּמִקְצֵה אֶחָיו לָקַח חֲמִשָּׁה אֲנָשִׁים וַיַּצִּגֵם לִפְנֵי פַרְעה'(1), על פסוק זה אמר ספורנו שרצה יוסף להשמיע באוזני פרעה כי בעלי מלאכה הם בני משפחתו(2), ואזי רמז לידיעה שלא על אהבת יוסף יקבל אותם בקרבו אלא על רצונו להעזר בהם ולנצלם. פרעה ענה לציפיה וזיהה את הפוטנציאל אשר בהם ואת יכולתם האדירה והציע לספק להם אזור שְׁהִיָּה המתאים לתעסוקתם בארץ גושן(3) ואף קובע את מחיר נדיבותו ככתוב: 'וְאִם יָדַעְתָּ וְיֶשׁ-בָּם אַנְשֵׁי חַיִל וְשַׂמְתָּם שָׂרֵי מִקְנֶה עַל אֲשֶׁר לִי'(4).

 

דבר נוסף, גם יעקב אע''ה הוצג אל מול פרעה ולא פעם אחת בלבד כי אם פעמיים בירך את השליט(5). בין הפרשנים ישנם הטוענים שהברכה הראשונה היא שאלת שלום(6) ואף אומרים שהברכה השנייה היא הדרך אשר בה נפטרים מלפני שרים(7). על נושא שאלת שלום חולק הרמב''ן כי לטענתו אין זו הדרך הנהוגה בהתיחסות למלוכה(8) ומביא את לשון הגמרא ומכריז כי 'כלום יש עבד שנותן שלום לרבו'(9) וחותם רבנו ע''ה ומצהיר כי לא מדובר אלא על 'ברכה ממש'(10). והנה קשה להבחין האם מדובר בהתחנפות או בתמימות לב, ומתקבלת על הדעת המחשבה שאכן כן רצה ישראל למצוא חן בעיניי מלך מצרים ולדור בארצו עד תום משבר הרעב(11).

 

אם כן דברי המחמאה, בנוכחות רצון השולט, הם המניע הראשי של תהליך הניכור של בני ישראל. שבמקום שיקום יעקב נגד שליטתו של בשר ודם בחר לשתף פעולה איתו בהליך דיכוי וניכור עבודתם. ובכן על פי הראיות לא הייתה הכנעה כלל, כלומר כפייה חיצונית בלבד, אלא בחירה בלתי מודעת בניכור ע''י המשפחה בשלמותה.

 

בפרפראזה למונחו של מרקס ניתן לדבר על 'מסירות מנוכרת' ועלינו לציין שכחלק מעם ישראל אנו חווים את המסירות המנוכרת והיא תוצאה מובהקת של חוסר הביקורת שלנו. רק מהפכה בפרשנות המציאות ומניעת המשך הניכור או השחרור ממנו יהיו ראשית צמיחת גאולתנו.

 

1 בראשית פרק מ''ז פסוק ב'.

2 ע''פ פירוש ספורנו לבראשית פרק מ''ז פסוק ב'.

3 ע''פ בראשית פרק מ''ז, ג'-ו'.

4 בראשית פרק מ''ז פסוק ו'.

5 ע''פ בראשית פרק מ''ז, ז'-י'.

6 ע''פ פירוש רש''י לבראשית מ''ז, פסוק ז' וגם ע''פ פירוש הרא''ם לבראשית מ''ז פסוק ז'.

7  ע''פ פירוש רש''י לבראשית מ''ז ושם י'.

8 ע''פ פירוש רמב''ן לבראשית פרק מ''ז פסוק ז'.

9 ת''ב שבת דף פ''ט עמוד א'.

10 פירוש רמב''ן לבראשית פרק מ''ז פסוק ז'.

11 ע''פ בראשית פרק מ''ה, י'-י''א.

bottom of page