top of page

פרשת וירא

חשוון תשע''ח

'הבוחר באהבה'

'הבוחר באהבה'


בפרשת חיי שרה ישנם נושאים שונים, בתוכם בולט מאד נושא האהבה. אהבתו של אברהם לשרה, שבאה לידי ביטוי בקניין מערת המכפלה להנצחתה(1), אך גם אהבתם של רבקה ויצחק(2).
 

מוסכם שהאהבה היא מבנה תרבותי, מושג שיכול להשתנות על פי תקופות ומקומות ולרוב נשען על מיתוסים, יחסי כוח ואינטרס לשמירת המצב הקיים. זוהי השקפה יחסית פסימית ולא רומנטית כלל, אך די מציאותית. ישנם המדברים בלבד על מאבק בין מגדרים למרות שמדובר על מאבק של כולם נגד כולם, או ליתר דיוק בין בני הזוג ללא הבדל בזהותם המגדרית או נטיתם המינית. ברור שאסור לנו לשכוח שהמגדר כמבנה חברתי משפיע רבות בעניין בניית האהבה, אך גם אי אפשר להתעלם מן המודלים של זוגיות אשר לא כוללים אנשים בני מגדר שונה אלא בני אותו מין או מגדר.
 

בשדות אלה ישנם בעלות ובעליי זכויות ופריבילגיות חברתיות, יש את אלה שמנצלים את הפריבילגיות שלהם ונדירים יותר אלה שמוכנים לוותר על מקומם ולנסות לבנות מודל חדש ושונה של אהבה  אשר בו יש שיתופיות, הדדיות ושוויון.
 

אם נחזור חלקית למסופר בתורה על האהבה מבראשית ועד עתה נמצא מרכיבים או ביטוים לא כל כך רצויים שלה כשליטה, שימוש חברתי, תשוקה ותלות. היכן אנו רואים אותם? 
 

האדם הראשון הוא סמל לתביעת בעלות על שותפתו לדרך, לאחר שהתורה כבר נתנה שם לאישה(3) בא אדם ואומר 'לְזֹאת יִקָּרֵא אִשָּׁה'(4) ולהבדיל מבעליי החיים האחרים לא נאמר לו לאדם לתת לה שם כי כבר ניתן לה, כל זאת עשה  בניסיונו לייצר מערכת שליטה באישה שהייתה אמורה להיות שווה לו שנאמר 'לֹא טוֹב הֱיוֹת הָאָדָם לְבַדּוֹ אֶעֱשֶׂהּ לּוֹ עֵזֶר כְּנֶגְדּוֹ'(5) שהמילה נגד משמעה מול, ניגוד וגם שווה וצריך היה להיות שתהיה שווה לו גם ביחסים שביניהם.
 

היחסים שבין שרה לאברהם מהווים מערכת יחסים אשר בה לציפיות החברתיות של המשכיות ובחירת בת או בן זוג לגיטימים יש להן משקל רב. ייעודם העיקרי הוא בניית משפחה וקיום צאצאים ואין חושכים במאמצים(6). מצד שני אברהם אינו חושך, כפי שכבר ציינו, במשאבים כלכליים לקניית חלקה לאשתו הלגיטימית והמקובלת בעיניי החברה(7) ואפילו אינו עוצר לרגע כאשר מחליט להפוך את סדר הבכורה בירושה ולהשאיר את הכל לבנו השני ולא לבכורו(8).
 

היחסים של יצחק ורבקה הם סמל לתשוקה ובמיוחד סמל לשימוש אישי בבת או בן הזוג כבריחה מן המציאות הכואבת שנאמר 'וַיְבִאֶהָ יִצְחָק הָאֹהֱלָה שָׂרָה אִמּוֹ וַיִּקַּח אֶת רִבְקָה וַתְּהִי לוֹ לְאִשָּׁה וַיֶּאֱהָבֶהָ וַיִּנָּחֵם יִצְחָק אַחֲרֵי אִמּוֹ'(9). רבקה מהווה מקלט אך גם מחליפה את אם האיש(10) ומטפלת בכל הקשור למשק הבית.
 

אכן בעיתיות רבה בשלושת מערכות היחסים הללו, כי הרי שליטה, טבע חברתי ושימוש באחר לסיפוק עצמי לא נשמעים סיבות או דרכים ראויות ונכונות לזוגיות או ליחסיי אהבה. עם כל זאת המציאות הקיימת מראה שאכן אלה רכיבי האהבה בהקשר התרבותי שלנו ועלינו לבדוק מהו המינון הנכון לכל אחד מהם בשילובם בתוך היחסים שלנו ובנוסף עלינו להוסיף את ההדדיות שמקדמת תיקון ואיזון כוחות בחווית האהבה.




 

1 ע''פ ספר בראשית פרק כ''ב, פסוקים א'-כ'.

2 ע''פ ספר בראשית כ''ג,א'-כ''ד,ט''ז.
3 ע''פ ספר בראשית פרק ב', פסוק כ''ב.
4 ספר בראשית פרק ב', פסוק כ''ג.
5 ספר בראשית פרק ב', פסוק י''ח.

6 ע''פ בראשית פרק ט''ז, א'-י''א.

7 ע''פ ספר בראשית פרק כ''ב, פסוקים א'-כ'.

8 ע''פ ספר בראשית פרק כ''ה, פסוק ה'.

9 ספר בראשית פרק כ''ד, פסוק ס''ז.

10 ע''פ בראשית רבה, חיי שרה, פרשה ס', ט''ז.

bottom of page