top of page

שבת חול המועד סוכות - תשרי תשע''ח

שבת חול המועד סוכות, תשרי תשע''ח

'דין ורחמים'

ייתכן שניתן לחבר בין קריאת התורה של שבת חול המועד סוכות(1) לבין השבת שבתוך המועד. נקודת החיבור הראשונה היא צלולה כמי המעין וברורה כשמש כיוון שיש נגיעה בשלוש הרגלים לקראת סוף הטקסט. יתרה מזאת ישנם לפחות עוד שני טעמים לקביעת הקריאה שעליה מדובר.

 

דבר ראשון, אנחנו קוראים על עמידתו של משה בעת קבלת הלוחות השניים(2). מעמד זה הוא מקביל לתקופה שבין ראש חודש אלול לבין חג העצרת שהיא תקופת הרחמים ובה ׳כל באי העולם עוברין לפניו [לפני בורא עולם]׳(3) וגם ׳נידונין על המים׳(4) והקב׳׳ה מספק מחילה לאחר התכוננות רבה ותיקון מקיף וזהו הנאמר ׳אֲנִי לְדוֹדִי וְדוֹדִי לִי׳(5) שהאדם עם התפילות והמעשים מעורר את רחמיו של השם והוא עונה לו. בתקופה זו האדם חייב להיות פעיל כפי שנדרש גם ממשה ככתוב ׳פְּסָל לְךָ שְׁנֵי לֻחֹת אֲבָנִים כָּרִאשֹׁנִים׳(6) שפעם הראשונה נכתבו ׳בְּאֶצְבַּע אֱלֹהִים׳(7) אך בפעם השניה משה כתב בעצמו. בדרך הזאת, כאשר האדם מתפקד, פעולותיו מעוררות את רחמיו של השם בהפוך ממעמד יציאת מצריים שעליו נאמר ׳דּוֹדִי לִי וַאֲנִי לוֹ׳(8) כי השם ריחם מראש על עמו ולאחר מכן העם התעורר לתקן את מידותיו ואת מעשיו.

 

הטעם השלישי לקריאת התורה הנזכרת הוא שכוללת את שלוש עשרה מידות הרחמים(9) והרי בחודש השביעי נהפכת ׳מדת הדין לרחמים׳(10) ואת י׳׳ג המידות אנחנו אומרים בסליחות מתחילת חודש אלול ומרבים בהם ביום הכיפורים. ובחג [הסוכות] שבו אנחנו ׳נידונין על המים׳(11) ראיו גם להיזכרם שהרי הוא זמן לבקש חמלה והפיכת מידת הדין למידת הרחמים.

 

 

1 ספר שמות ל׳׳ג, י׳׳ב - ל׳׳ד, כ׳׳ו. 

2 ע׳׳פ ספר שמות ל׳׳ד, א׳ - ד׳.

3 מסכת ראש השנה פרק א׳, משנה ב׳.

4 שם, שם.

5 שיר השירים פרק ו׳, פסוק ג׳.

6 ספר שמות פרק ל׳׳ד פסוק א׳.

7 ספר שמות פרק ל׳׳א פסוק י׳׳ח.

8 שיר השירים פרק ט׳ פסוק ט׳׳ז.

9 שמות ל׳׳ד, ו׳-ז׳.

10 ע׳׳פ ויקרא רבה פרשה כ׳׳ט, ג׳.

11 מסכת ראש השנה פרק א׳, משנה ב׳.

bottom of page