top of page

שמחת תורה / פרשת בזאת הברכה - תשרי תשע''ח

תשרי תשע''ח

'דְּכֹלָּא בָהּ'

 

שנה חלפה, שמחת תורה באה ואנחנו קוראים מתוך פרשת ׳וזאת הברכה׳. בפרשה ניתן למצוא את ברכתו של משה רבנו לפני מותו(1) ובמבוא הברכה  מכונה התורה ׳מוֹרָשָׁה׳(2). מורשה ולא ירושה שכל יהודיה ויהודי אמור להגות בה במשך חייו, שהרי כלשון הווה מתמשך נשמע הכתוב, ורק בדרך הזאת נקבל את חלקנו בה. על התורה אומר רש׳׳י בפירושו: ׳אחזנוה ולא נעזבנה׳(3) ומחזק ככה את חשיבות החזקת האוצר הזה בלבבנו וכך הוא ישפיע במחשבותנו ובמעשינו בכל עת ובכל שעה.

 

נשאלו חכמים על הצורך ועל האפשרות לנגוע וללמוד חכמות אחרות, ונראה שענה בן בג בג כבר במשנה כאשר אמר ׳הֲפָךְ בָּהּ וַהֲפָךְ בָּהּ, דְּכֹלָּא בָהּ׳(4) ומשמע אולי שאין צורך להתקרב לספרי החכמה או הידיעה האחרים. ישנם הסוברים, אפילו בימינו, שאין ללמוד דבר אחר מלבד תורה, על כן הרמב׳׳ם אמר: ׳התעסק בה [בתורה] עד עת הזקנה גם אז לא תסור ממנה לזולתה׳(5) ואין דרך למצוא את זולתה כי לא קיימת הדומה לה בעולם וכשמש ברור שלא דיבר רבנו על חכמות המדע או הפילוסופיה, שאין דרך לאחד אותן ואין להתרחק מהן מפני ׳לא תסור ממנה לזולתה׳(6) שהוא בעצמו היה מדען ופילוסוף גדול והשלים את ידיעתו בנגיעתו בדרכי החכמה הרחבים ביותר.

 

השאלה המתבקשת היא האם דרך החוכמות האחרות מתאפשר ללמוד על הנאמר בתורה או על התורה עצמה ולהוכיח אותה והאם הערבוב הזה מותר, יעיל או הכרחי כלל והתשובה היא לא. נראה שאין צורך בדבר מיסודו שהרי אין לערבב דברי הדת והמדע מפני ששניהם ניתנו לו לאדם לצרכים שונים ודרכי האמונה חשובות כפי שדרכי המדע והפילוסופיה חשובות ואין  להשוות או לחבר ביניהם. אם ננסה לחבר ביניהם נמצא את עצמנו מנסים להוכיח את התורה או מנסים לקבוע נכונות לדברים שהם נסתרים לעין ולשכל האדם, גם נסתכן באפשרות למצוא את עצמנו מחרימים את עולם המדע וחכמות העולם ובורחים מן המציאות, דבר שהתורה ציוותה שלא לעשות כאשר נצטוונו להתהלך בדרכי התורה ולבחור תמיד בחיים(7) והחומר הוא חלק מן המציאות, מן החיים ומן החוויה האנושית באותה מידה שהאמונה והרוחניות הן חלק בלתי נפרד מקיומו של האדם.

 

אז נהפוך אותה שוב ושוב, שנה לאחר שנה ונלמד מתוכה על החיים, על קיום העולם, על טבע האדם ועוד נשלים את כל הדברים האלה עם ידיעת העולם שניתנה לאדם לעושרו ולאושרו.

 

 

1 ע׳׳פ ספר דברים פרק ל׳׳ג פסוק א׳.

2 ספר דברים פרק ל׳׳ג פסוק ד׳.

3 פירוש רש׳׳י על ספר דברים פרק ל׳׳ג פסוק ד׳.

4 מסכת אבות פרק ה׳ משנה כ׳׳ב.

5 פירוש רמב׳׳ם למסכת אבות פרק ה׳ משנה כ׳׳ב.

6 שם, שם.

7 ע׳׳פ ספר דברים פרק ל׳ פסוק י׳׳ט.

bottom of page