top of page

אלול תשע''ז

'וְנָֽתַתָּ֣ה או וְהֶחְזַרְתָּה?'

 

לעיתים קרובות קשה להביע ולבטא רעיון מורכב ועמוק במילים מועטות ובדרך נאורה, רבי יהודה בגמרא מצליח לעשות כן כאשר מצהיר ׳גדולה הצדקה שמקרבת את הגאולה׳ (1) וראוי לקבל את דבריו כי אמת יש בהם.

 

אלול הוא חודש תהליכים פנימיים וחיצוניים משמעותיים ופורצי דרך. כמו גם חודש התפילה, הסליחות והצדקה, מרבין אנו בכל הדברים הללו על מנת שנצליח לגעת בשני המרכיבים המאפיינים את החודש, מרכיבים אשר יובילו אותנו אל ראשית השנה המתקרבת.

 

המרכיב הראשון הוא פנימי וכולל את חשבון הנפש ואת ההתמודדות עם בורא עולם והיחסים שבינו לבינינו וההפך, בוא נקרא למרכיב הזה ׳מסע פנימה ומשם למעלה׳. המרכיב השני הוא חיצוני והוא כולל את תיקון מידות האדם ביחס לחברו וגם את הצדקה, ראוי לקוראו  ׳מסע הצדק׳ או ׳מסע מתקן׳. הבה נתרכז כעת ביציאתנו החוצה ונעלה את שאלת היסוד: מה היא צדקה?

 

נפוצה הדעה שצדקה היא עזרה לזולת או נתינה נדיבה של אדם פלוני בעל יכולת אשר מטיב לאלמוני הנזקק, בסתר או בגלוי, מתוך נדיבת ליבו. המחשבה הזו טעות ביסודה ומזיקה לנותן ולמקבל, כי מפחיתה במצוותו של הנותן, היכול להתגאות בלבבו על מעשיו, ובכבודו של המקבל, אשר מרגיש בהשוואה פחות ערך.

רבים הם המשתמשים במחשבה שגוייה זו כדי להטעות אנשים ולגרום להם לתרום בזמן שמעודדים את הגאוותנות והשחצנות הקיימת  בכל אדם באשר הוא.

האמת הראויה להשמע רוצה לומר כי צדקה היא החזר דרך נתינה.

 

משמע האדם לא נותן מחלקו אלא מעביר ומחזיר לאחר דבר המגיע לו ושייך לו, כי הרי האדם נברא בצלם(2) ובעצם היותו יצור נברא ראוי לו להתקיים בכבוד בעולם הזה.

 

האידאה הזאת מראה לנו מחד דרך ישרה, טובה ומתחדשת לקלוט את מקומו של האחר ואת תפקידנו כמעבירי צדקה ולא כנותני צדקה.מאידך מעלה את המודעות לכך שאין דבר ששייך לנו אלא שהקב׳׳ה מלווה לנו בעולמו. הוכחה לכל זה הוא וידוי המעשרות אשר מופיע בפרשת כי תבוא (3) ושעל אף שמו לא מתעסק בהכרזת החטאים של האדם כי אם בהכרת הצדק שנעשה על ידי אותו האדם הודות לברכת בוראו בנחלת עמנו. וידוי זה נאמר לאחר נתינת המעשר (4) וכך המעביר את מעשרותיו זוכר שלא בזכות עצמו הדבר נעשה אלא לשם הצדק ולתיקון העולם.

 

נאריך בנושא ונביא שוב את דברי רבי יהודה: ׳גדולה הצדקה שמקרבת את הגאולה׳ (5). קל להבין שכל חברה אשר בה פערים חברתיים כבירים זוהי חברה שסופה לא להתקיים, ועל כך נאמר ׳לא יועילו אוצרות רשע׳ (6) כי הרי טבע האדם ידחוף אותו לשרוד גם בדרך רישעות ופשע  במידה ויחוש מאויים, ? האלימות שהיו בעולם מוכיחות את הדבר.צמצום הפערים היא הדרך היחידה להבאת צדק וזה נעשה בעזרת צדקה כי הרי זכותו של האדם להתקיים בכבוד ולא תחת נעלי האצילים למיניהם, זכותו של האדם וחובתו לעביר? ולקבל את הצדק ואת המגיע לו באשר הוא יצור חי. דרך הצדק היא דרך השלום החברתי ועל כך נאמר ׳וצדקה תציל ממוות׳ (7)

 

חודש אלול הוא חודש המסעות הפנימי והחיצוני, חודש ההתבוננות וחודש העלת המודעות בדבר הסיבתיות והמשמעות לקיום כל הנאמר וכל הכתוב.

 

 

1 ת׳׳ב בבא בתרא דף י׳, עמוד א׳.

2 ע׳׳פ ספר בראשית פרק א׳, פסוקים כ׳׳ו-כ׳׳ז, וע׳׳פ מסכת אבות פרק ג׳ משנה י׳׳ד.

3 ספר דברים פרק כ׳׳ו פסוקים י׳׳ג עד ט׳׳ו.

4 ע׳׳פ ספר דברים פרק כ׳׳ו פסוק י׳׳ב.

5 ת׳׳ב בבא בתרא דף י׳, עמוד א׳.

6 ספר משלי פרק י׳ פסוק ב׳.

7 שם, שם.

פרשת כי תבוא

bottom of page