top of page

פרשת כי תצא

אלול תשע''ז

'אני לדודי ודודי למי?'

 

חודש אלול התחיל ועלינו להתעורר לחשבון נפש ולהרבות בסליחות ובצדקה, ולהשמיע ולשמוע את קול השופר. זמן זה נועד להסקת מסקנות לאחר שנה אשר בה טעינו ותעינו וגם לאחר שנה אשר בה התגברנו על הקשיים שלנו.

 

בפרשה ׳כי תצא׳ מדובר בנושאים רבים ובמצוות רבות. מתוכם מוזכר נושא בן סורר ומורה ועונשו(1), הבן אשר לא שומע ׳בְּקוֹל אָבִיו וּבְקוֹל אִמּוֹ׳(2) נענש בסקילה, ועל פי המסורת אשר בידינו מעולם לא היה נענש בן אדם על עברה זו על ידי בית דין של מטה (3) כי בגמרא נקבעו  תנאים רבים להוצאה להורג בנושא זה (4). נשאלת השאלה, מה באה ללמדנו פסקה זאת? ככל הנראה הטקסט בא ללמד אותנו את  החשיבות שיש בלכבד את הורינו כיוון שקיום מצוות כיבוד אב ואם אינו פשוט אלא דורש מאמץ גדול מטעם ההכרות ההדדית של הורים וצאצאיהם.

 

כאשר מדובר על הקושי ביחסים עם הורינו הארציים, בהקשר זה קל להשוות ולהבין שיש קושי גדול לקיים את מצוות אהבת האל, שהוא אבינו שבשמיים, ואחד משלושת השותפים שלנו (5). יש שישאלו למה כל כך קשה לאהוב את הקב׳׳ה והתשובה איננה כי קשה לנו לקבל את עול מלכות שמיים או להאמין בקיומו, הרי האדם  שאינו מאמין לא ישאל שאלה זו, והתשובה היא: אנו מרגישים שהאהבה ביחסים האלה אינה תמיד הדדית אלא שלא פעם אנו חשים שהשם שכח אותנו או אפילו שעזב אותנו כבר מזמן.

 

כעס על בורא עולם לגיטימי, זה לא הופך אותנו לכופרים אלא ליצורים שמקיימים מערכת יחסים מורכבת ואכפתית עם בוראנו. החשוב ביותר מה אנו עושים עם הכעס שלנו לאחר ההתמודדות עם תחושות הקשות שעולות בנו, כי בסופו של יום כוונתנת האדם לעזור לבורא עולם בתיקן את עולמו. 

 

חודש אלול הוא הזדמנות ייחודית במשך השנה לקחת פסק זמן להתבוננות על היחסים שלנו עם הזולת אך גם על השותפות שלנו עם הקב׳׳ה. גם בזמן הזה ניתן לדרוש דרך התפילה מבורא עולם את הכוח לקדם את צדק והחמלה המיועדים לנו ולאנושות במידת האפשר.

 

חודש אלול התחיל ועלינו להתעורר לחשבון נפש, לסליחות, לצדקה, להשמעה ולשמיעת קול השופר הפנימי שמעודד אותנו למלחמה הפנימית ולקרב עם הקב׳׳ה על מנת להתמודד עם המציאות החיצונית המורכבת אשר אנחנו צוללים בה.

 

1 ספר דברים פרק כ׳׳א, פסוקים י׳׳ח-כ׳׳א.

2 שם, שם.

3 ע׳׳פ ת׳׳ב סנהדרין דף ע׳׳א עמוד א׳.

4 ע׳׳פ משנה סנהדרין פרק ח׳, משנה א׳, וע׳׳פ ת׳׳ב סנהדרין דף ס׳׳ג עמוד א׳ עד דף ע׳׳א, עמוד ב׳.

5 ע׳׳פ קידושין דף ל׳ עמוד א׳.

bottom of page